Fred ZX Spectrum 48K retro végigjátszás

Fred Zimi Review

Az 1982-ben megjelent Sinclair ZX Spectrum számítógépre írt Fred játék végigjátszása, illetve abból az első pálya. Ha tetszik, akkor megnézhetjük a többi páyát is.

Akinek volt, az biztosan emlékszik a kis gumibillentyűs, 8-bites, csupán 48K memóriával, de igen nagy fantáziával megalkotott ZX Spectrumra. A 3,5 MHz-es Z80 processzor köré épített gép 8 színt ismert (plusz extra fényesség), hardver gyorsítást (pl. video görgetés, spriteok, azaz alakzatok mozgatása) egyáltalán nem raktak bele és a hang is annyiban merült ki, hogy közvetlenül (1 biten) lehetett vezérelni egy kis hangszóró membránját. Mindez szerencsére nem akadályozta meg a Quicksilva céget abban, hogy kiadja Fred című játékát, mely egy két dimenziós, görgetős-mászkálós labirintusos akciójáték.

[Loading screen] [In-game screen]

Nekem nagyon nagy kedvencem a Fred, a hardver minden gyengeségét bemutatja, tetten érhető a görgetés lassúsága, csattogó a hang, mégis szerintem az egyik legizgalmasabb korabeli alkotás. Megjelent még Amstrad CPC gépekre Roland on the Ropes címmel, más 8-bites platformokon úgy tudom nem is volt elérhető. Vigyázat, a videón én is szerepelek és végig is pofázom az egészet! Szerencsére nem túl hosszú.

Úgy tűnik, hogy másnak is tetszett a játék, mert elkészült PC-s átirata is, a Fred Remake Google Chrome bővítmény formájában érhető el vagy közvetlenül a szerző, Fozman honlapján is játszható böngészőből.

Fred Remake by Fozman
Fred Remake by Fozman

Ha érdekelnek más játékok is ZX Spectrumra, akkor ajánlom az Alterego és a Bouncing Bomb Redux játékokról drcsaba által készített cikkeket is.

Be the first to comment

Leave a Reply