Retro IT könyv blog – jön, jön, akció!

zimi got books
Retrós Zimi könyveket kapott!

Hazudtam. a címben akciót ígértem, közben meg némi betű és kb. 20 mp videó vár itt. persze ilyet még nem láttál, pont ilyet biztosan nem 🙂

Nagyon megy a retro korszak, tucatszám akadnak régi és új ismerősök, akikben frellángol a gyermek- és kamaszkori szerelem, már az, amit a számítógépek, játékkonzolok irányába éreztek húsz-harminc éve. Akkor nem sokan engedhették meg maguknak, hogy több ilyen kütyüjük is legyen (vagy akár legalább egy), hiszen egy autó áráért lehetett az első években pl. Commodore 64-hez jutni, a ZX Spectrum olcsóbb volt, aztán még olcsóbb az Enterprise 128 vagy pláne a Commodore Plus/4, de még a 80-as évek második felében is egy átlagfizetés két-háromszorosába kerültek ezek is. Ma azonban egész emberi áron hozzáférhetőek az elterjedtebb 8-bites kütyük, hát nem csoda, ha sokan gyűjteni kezdték ezeket. Kirándulás ez a múltba, ifjúságunk hangulatába, amikor még azt hittük, hogy számítógéppel lehet “csajozni”. (Segítek: nem igazán ment,)

ZX Spectrum 48K
ZX Spectrum 48K – akkoriban a legocsóbb színes gép

Nem tudom, hogy ti szerettek-e olvasni, én igen. Anno a könyvtárban voltak olyan könyvek, melyek a kis példányszám, a nagy érdeklődés vagy a magas ár miatt nem voltak kölcsönözhetők, csak helyben olvashatók. Ilyen volt p. az IBM PC programozása a nagykanizsai műintézményben. Egy szakkönyv belekerült 2-3000 Ft-ba is a kilencvenes évek elején, így kétszer is meggondoltuk, ha tanuláshoz vagy bármihez vettünk egyet.

Ismerd meg a BASIC nyelvjárásait ZX Spectrum, TI-99/4A, Proper 16/A
Ismerd meg a BASIC nyelvjárásait ZX Spectrum, TI-99/4A, Proper 16/A

Mostanra ezek a régi könyvek nehezen elérhetők ugyan, de persze áruk is barátságosabb, pláne ha sikerül egy kupacban kifogni őket. Nos, nekem sikerült beszereznem 46 kg retro IT könyvet, amit volt szerencsém két ikeás szatyorbak és egy hátizsákban BKV-san és gyalog átcűgölni a városon.

46 kg retro IT könyv
46 kg retro IT könyv, két ikeás szatyorban és egy erősebb hátizsákban, sikerült hazaérni vele másfél óra alatt.

<offtopic>Szerencsére nem szünetelt épp az egész 3-as metró, csak a Nagyvárad tér és a Lehel tér között, így volt néhány plusz átszállásom és párszáz méter plusz gyaloglás, de kibírtam, biztos erősebb lettem 🙂 (Köszönet a városi és országos illetékeseknek odafenn! És köszi azt is, hogy nem minden nap áll le a metró, csak minden másnak, így még közlekedni is majdnem lehet, csak így tovább, több stadiont, több vezetői-káderi prémiumot!)</offtopic>

Na de az élet küzdelem, hazaérve sikerült a mérlegre halmozni a zsákmányt:

Igen, tudom, szép rend van nálam 🙂

Na de visszatérve a lényeghez, ez az adag kb. megduplázta a szakkönyvtáramat és úgy érzem kell vele valami hasznosat tennem. Játékos és hardveres blogból sok van retro IT vonalon, de könyveset még nem láttam, úgyhogy csinálok egyet. Nekem anno a BASIC és Assembly programozás is volt olyan izgalmas, mint a játék és úgy érzem, ma méltatlanul csekély ennek az irodalma. Gyere segíts, ha írni akarsz e témákban, de már abban is segíthetsz, hogy mi legyen a címe, neve, milyen szagú és tájolású legyen, akármi. Ide írj nekem ez ügyben, kérlek:Ahogy én képzelem, lesz programozós rovat, pláne BASIC, ugye, 8 bitestől akár 32 bitesig, na de ott aztán már megállunk. Lesz felhasználói programokról szóló kömnyvek bemutatója  (utility, szövegszerkesztő, fájl másoló, stb), vagy akár a programoké is, ezek a cuccok teljesen másként működtek, mint a mai szoftverek. Lehet, hogy csinálok videót is, hogy miként lehet régi gépeken dolgozni. lehet, hogy együtt csinálunk? Írj! Most! Na jó, akkor most! De most már aztán tényleg. Még nem írtál? De hát már az a pillanat is eltelt! Na. Ez a mail-kiszolgálógatja csak a lábát, nem lesz ez így jó! Na jó, nézd meg a videómat is, hátha az segít! (Nem hinném, de hátha.)

2 Comments

Leave a Reply