Áttértem Linuxra. Van Steam, viszlát, Windows 10!

Steam on Linux x64
Steam on Linux x64

Tudom én, hogy jó a Windows 10, modern, friss, trallala. De hát mit tegyek, ha az én laptopomon esetlegesen, vagy rosszul működik? Gondoltam leírom mások okulására, hogy mik fárasztottak ki végképp és hogy mi a Steam for Linux telepítésének ajánlott módja.


Régóta használok Windowst, nem a 95-ös, nem a 3.1-es, hanem a 3.0-ás verzió óta, amikor vektorgrafikus fontokat (jellemzően TTF) még egyáltalán nem ismert a rendszer, a CorelDRAW 2.0 saját formátummal állította elő azokat.

CorelDraw SVG logo
CorelDraw

Szépen ment a gép, egy 33 MHz-es Intel 80386-on, 4 MB RAM-mal, egy cseppet sem szemkímélő, de legalább színes VGA monitoron, a kiváló gyorsnyomdában, ahol ketten nyűttük naphosszat.

Windows 3.0 asztal
Windows 3.0 asztal

Azóta sok OS verzióváltást túléltem, mindig volt valami újdonság, valami jobb, de újabb problémák is folyamatosan születtek. Kibírtam a WIndows 95 és 98 korlátozott stabilitását, amin a Windows XP egy nagyságrendet javított, jó volt a WIndows 7 is nagyon. Ahol lehetett kikerültem a Vistát és egy ideig a WIndows 10-et is, de egy új laptoppal becsullankodott az életembe. Nem bántam, mert haladni kell a korral, meg láttam nagyon ócska gépeken is teljesen elfogadhatóan futni, szóval akartam az újat, a jobbat. Belebuktam.

A három Amigo: Lenovo, GData, Microsoft

A laptop egy Lenovo E440. Igen, erről is mindenki dicshimnuszokat zeng, az előző tulaj is. Tisztán, leradírozva vettem át, szépen belaktam, hagytam szépen települni a frissítéseket. Minden szépen ment, annak ellenére, hogy nem SSD-n futott a gép, aztán egyszer csak elkezdődött a rémálom.

A Hearthstone volt az első, ami elviselhetetlen lassan kezdett menni. Kivárhatatlan volt a meccs indulása, de soksszor még az is, hogy válaszoljon a program az egérmozdulatokra. Egy idő után a Wi-Fi-re gyanakodtam, kipróbáltam vezetékes kapcsolattal és lám, tényleg itt lehetett a kutya elásva. Driver frissítés, és egy ideig OK volt, de csak egy ideig.

Hearthstone meccs
Hearthstone meccs

Aztán a böngésző jött. A Chrome és a Firefox egyaránt elviselhetetlennek bizonyult. Gépeléskor összekeveredtek a betűk, vagy húsz másodpercet kellett arra várni, hogy egyáltalán megjelenjen a begépelt betű. Nem segített a váltás sem 64-bites böngészőkre, a kibírhatatlan belassulás rendszertelenül, de gyakran jelentkezett. Aztán sokszor vártam a zöld csíkra az Intézőben, meg párszáz bájtos fájlok másolására, holott a Wi-Fi-n is simán lehetett tolni azelőtt 14 MB/s-ot.

Valakit hibáztatni kell, úgyhogy megnéztem a GData vírusírtót, amit minden gépen használok. Hát, egy alapos termék, két motorral, szóval biztos, hogy lassít a rendszeren, de ezt túlzásnak éreztem, hogy ezt tegye. Megpróbáltam kikapcsolni kényes műveletek idejére, nem igazán segített. Nem tudtam ráfogni a dolgot.

A problémák általában pár újraindításonként vagy alvó állapot után jelentkeztek. Mikor egy alkalommal 20 percig tartott belépni a GMail-be és írni egy kétmondatos levelet, megszületett a döntés. Elmehet felőlem kapálni a WIndows 10 (ezen a gépen legalábbis bizonyosan), én Linuxozni fogok. Nem vagyok guru, de használtam már jó pár desktop Linux disztrót, menni fog.

Steam for Linux: Nem vénnek való vidék

Sikerült, de a siker nem egészen felhőtlen. Hátha valakinek jólesik, hát leírom, mi mindenbe lehet belebukni áttéréskor.

 • Készítettem a LiLi (https://www.linuxliveusb.com/), azaz a Linux Live USB Creator segítségével egy kézzel letöltött Ubuntu 16.04 LTS image-ből egy rendszerindító Ubuntu Live USB meghajtót. Eddig nincs gond, bár a LiLi kissé elhagyottnak tűnik, de manuálisan letöltött képállományok felírására még mindig jó. Ha mégsem, akkor ajánlom a UNetbootint (https://unetbootin.github.io/), örömésbódossá’.
 • Felinstalláltam. A default tervet választottam, vagyis azt, hogy a Windows partíciók átméretezéséval, automatikusan készít elég helyet magának a Linux és egy boot menüből lesz választható, hogy melyik OS induljon majd el.
 • A gépen nyilván nem sima BIOS, hanem UEFI van, abban pedig Secure Boot, ami alapból megköveteli az aláírt bootloadert. Mivel az Ubuntuban van ilyen, ezért nem is kapcsoltam ki a Secure Boot funkciót. A telepítő megbirkózott a dologgal, a BIOS pedig elfogadta a loadert. Ugyanakkor valami elkavarodott, mert az Ubuntu boot menüből nem sikerült többé elindítani a Windowst. Szerencsére az UEFI maga végignézi a merevlemezeket indításkor és ha F12 billentyűvel startolsz, akkor mindent mutat a listában, amire csak rá lehet indítani. Innen kiválasztva a Windows is beröffen, szóval némi kényelmetlenséggel, de áll a kétrendszeres gép. Egy kisebb cucc, hogy a két OS totál másként kezeli az időt és ezért két órával korábban van Linux alatt, mint Windowsban (vagy fordítva?). Ezzel majd kezdek valamit, mert az online automata időbeállítás sem segít.
 • Akartam Steamet, a pár száz játékomból néhány tucat Linux alatt is fut, hála a modern fejlesztőeszközöknek. Csakhogy két buktába is belerohantam.
  • Az Ubuntu 64 bites, míg a Steam egyelőre csak 32. Nem fog működni, érdemes az AskUbuntun leírtakat követni. A lényeg, hogy a Multiverse repository (szoftverraktár) engedélyezve kell legyen, majd le kell töltetni a 32-bites alrendszert is, frissíteni miundent és aztán jöhet a Steam install. Ügyelni kell arra, hogy ha a párhuzamosan más rendszerbizergáló alkalmazások is futnak, akkor a művelet nem fog sikerülni, szóval reboot után:
   • Indítsd a parancssort.
   • Add ki a sudo apt-get –add-architecture i386 parancsot (minden sudo-s parancs kérni fogja a jelszavadat is, add meg).
   • Add ki a sudo apt-get update parancsot.
   • Add ki a sudo apt-get install steam parancsot.
   • Ha panaszkodna a törött dpkg-ra a rendszer, akkor gyógyítsd meg egy sudo dpkg –configure -a paranccsal (eltarthat egy pár percig), és próbáld újra az előző, steam-es parancsot.
   • Ha minden rendben lefutott, akkor van Steam-ed, indítható a menüből, frissül, megy. Loggolj be, játssz szépen.
  • Azt ajánlották egy szakértői oldalon, hogy ne az open source nVidia drivert használjam, hanem a gyártó által kiadottat. Eleve úgy telepítettem a Linuxot, hogy 3rd-party kódokat is engedélyeztem, így ez nem volt gond. A tesztelt driverrel nem is volt probléma, de valami mást elrontottam a Steam telepítésnél és tévesen a driverre gyanakodtam. Bekapcsoltam a nem teszteltet, ezután már egy képernyőt sem látott a rendszer, újratelepítés lett a vége. Másodjára már maradtam a default open source nVidia drivernél és lám, lám megy mint állat.
Steam on Linux x64
Steam on Linux x64

Nem mondom, hogy ha a fentieket követed, akkor nálad is kétséget kizáróan indul a Steam, de az biztos, hogy a 32-bites alrendszer nélkül nem fog menni. Sajnos sok egyéb buktató jöhet még, sok sikert a hibakereséshez!

Kétszer gyorsabb a Linux, mint a WIndows

Tudom, hogy lesznek még gondjaim a Linux használata során, de most egyelőre boldog vagyok. A rendszerem nem szarakodással tölti az időt és azzal, hogy az NSA vagy Putyin vagy mittudoménki a merevlemezen böngészhessen, hanem velem foglalkozik. Bizony. Az történik, amit szeretnék és bár nincs SSD-m szépen pörög minden.

Megy a Steam, minden játékkal, ami kompatibilis. Kipróbáltam az Another Worldot és egy ártatlan ZX-Spectrum-hangulatú logikai játékot, meg erősebbeket is, nincs gond.

Spectrubes
Spectrubes
Steam - Crusaider Kings ii
Steam – Crusaider Kings ii
Brutal Legend
Brutal Legend

Érdekes, hogy így is lehet. Tudom, hogy a legtöbb játék nem fog itt futni és nem minden alkalmazás olyan szépen kiforrott, mint a legkedveltebbek Windows alatt. Tudom, nincs rezidens és mindent kétszer átrágó vírusirtó, ugyanakkor pusztán a Linux nem ad védettséget, ezen még dolgozni kell, de az érzés, hogy nem zöld csíkokra és zakatolásra várok, hanem tehetem a dolgomat, na, ez fenséges. Ajánlom mindenkinek.

Ja igen, szeretettel várom a fikázós hozzászólásokat, mert nyilván nem létezhet olyan gond, amibe te ne futottál volna bele, és ha másnál az ajánlott megoldás nem működik, akkor az valamit rosszul csinált, hülye. 🙂 És nem, nem divatból utálom a rendszert, fél éve nyűglődöm vele, meglehet, hogy egy kisebb hardver hiba segít rá a háttérből, ami Linux alatt pont nem jön elő, de ezt a hibát a szerviznek nem tudnám reprodukálni, szóval hagyom így. Ettől függetlenül nem állítom, hogy a Win10 vagy pláne a Lenovo “rossz” lenne, csak most nekem nem jöttekbe együtt, majd máskor, más elrendezésben kapnak még tőlem is esélyt. Piece. Or pieces.

3 Comments

 1. Én gratulálok. Bár én a sima ubuntut nem szeretem, mondjuk a deepin jobban be jön.
  Én windows 10 et használok, és vannak gondjaim, de nem tudom, hogy a linux alatt az intel hd 510 és az nvidia kártya drivereit hogy kell fel tenni + a wineal sem akarnék kínlódni.

 2. Automatikus telepítés helyett érdemesebb legalább a home könyvtárat külön partícióra rakni.
  Majd azért kíváncsi leszek, hogy 2-3 év újratelepítés nélküli masszív használat után mennyire marad gyors a rendszer.
  Mondogatják a népek, hogy linuxra igenis van vírus, én párhavonta lefuttatok 1-1 vírusölőt (nem mindig ugyanazt), és eddig még soha nem talált vírust linux alatt (azontúl persze, hogy egyes vírusölők majdnem az összes exe fájlt vírusnak értelmezik).
  Amúgy ha Putyin vagy az NSA lennék, nem törődnék a vinyóddal 😛

 3. Szia Zimi!
  Felcsillant a szemem mikor olvastam: Lenovo-gdata-win10. Mert nekem is ez van. Ugyanolyan hibákkal. Utálom. Nem írtad, esetleg AMD a géped? Nálam A6, 4mag. Lenne.
  Én is végig néztem hol a bibi. Mivel nagyjából a Microsoftnak dolgozom, igy volt support is. Kaptam diagnosztikai programot is.
  Amúgy a Lenovo oem gyártó, miért vettem meg olcsón. Ez a hivatalos válasz. (már én sem értem miért vettem meg)
  Régi olcsó chipekre épít szép gépet.
  De amit találtam: Egy proc folyamatban kezel minden online folyamatot. Abból ugye nincs sok. Minden másra még van 3 mag!
  Na ezért volt halott a Te géped is. Windows hiba is, de hátra nem fejlesztenek.
  Valószínűleg

Leave a Reply