Retro vitrinem

Zimi-vitrin 2018 1-2
Zimi-vitrin 2018 - ZX és Elektronika

Benne van sok minden, amit szerettem vagy réges-régen nagyon szerettem volna. Benne van néhány 8-bites szépség, pár jelvény, remake hardver, egy naiv sci-fi regény és egyebek. Ahogy sikerült. Te mit tennél bele?

Zimi-vitrin 2018
Zimi-vitrin 2018

Azt hiszem mindenki mást tesz a vitrinbe. Van, aki azt, amire büszke, a kupáit vagy diplomáit tartja ott, esetleg hírességekkel közös portréfotókat. (Részben én is ilyen vagyok, a TV BASIC oklevelemet kitettem.) Mások valami értékeset, drágát és szépet tennének ki, antik dolgokat, szobrokat, ékszereket? Sokan a családi fotókat is itt helyezik el, nálam ezek a polcon foglalnak helyet, meg a NAS-on. De mégis akkor mi alapján válogattam?

Részemről az alaphalmazban benne van minden, ami valaha megragadott retro számítástechnikából, vagy csak úgy. Minden persze nem fér el, így az került be, ami megvolt és nem használom aktívan. Érdekes, hogy nem sok mindenből volt sajátom kamaszkoromban, mert nem volt rá lehetőség, akkor ezek a cuccok még igen drágák voltak. Hiába, azt hiszem azt gyűjtöm, amiről úgy érzem, hogy akkoriban lemaradtam 🙂

Zimi-vitrin 2018 1-2
Zimi-vitrin 2018 – ZX és Elektronika

Elektronika kistévém sosem volt, de annyira bájos, itt a helye. Kismagnót csak kölcsönbe kaptam olykor, fényképezőgépem viszont volt, egy Certo 35N azt hiszem. Vannak magnókazetták, akkoriban ezekből többhavi zsebpénz volt egy-egy. Viszont megérte, a korabeli Speccy mentéseim még olvashatók.

Főhelyen a Spectrum, illetve annak külsőleg megegyező, újraalkotott változata, a Recreated ZX Spectrum. (Tavaly nyári szerzemény, olcsó volt, de rosszul működik, viszont nagyon szép.) Ezen próbálgattam a programozást, meghatározó volt és köszi minden havernak, akinek volt és a közelébe engedett, meg a KÖGÁZ Klubnak is 🙂 Előtte fekszik egy ZX Microdrive, ilyet először néhány éve láttam élőben, korábban csak hirdetésekből és Super BitLet magazinbó volt ismerős. Méltó helyet kapott a Plus/4: mikor mindenki a C64 körül nyüzsgött a számtech teremben, akkor én boldog voltam, ha ezzel molyolhattam kicsit, szerettem a BASIC-jét. Megismeri valaki mi az a lila? És mellette az ERICSSON feliratú szépség?

Zimi-vitrin 2018 3
Zimi-vitrin 2018 Videoton ZVC, kismagnók, HP RISC pakli, Sony Palm-klón

Meglehet, hogy kissé kazettamániás és adatmagnó mániás lettem, anno még a csíkos LSI könyv alapján csináltam turbós mentéseket is, mára elfelejtettem mindent, de egyszer csak lesz időm erre is, talán. Anno TVC közelébe sem kerültem, de mindig nagyon izgatott, milyen lehet. Gépem van már, csak a tápokkal van folyton-folyvást probléma 🙁 Balra egy pakli römikártya látható, amiben HP RISC munkaállomások az ászok. Hát, anno azok lehettek, szívesen elszállásolnék egyet azok közül a masinák közül. Jobbra Sony Palm-klón, működik még.

Zimi-vitrin 2018 4
Zimi-vitrin 2018 Genius egerek, HP iPaq, Lenin kitűzők és egyebek

Pár jelentősebb egér, a Genius nagyon is márka volt még akkoriban — a NetScroll+ pont nincs meg. A HP iPaq működik ma is, bár csak töltő van hozzá. Pár nélkülözhetetlen kitüntetés és kitűző, meg egy szájharmonika, amin sosem tanultam meg rendesen játszani. Az alsó polcon meg ami még maradt, főhelyen Gyu könyvével.

Zimi-vitrin 2018 5
Zimi-vitrin 2018 Gyu könyve és egyebek

Márcsak úgy egy tucat ilyen vitrin kellene és a legtöbb érdemes cuccot lenne hova kitenni.