Két új turbo mód is lesz a ZX Spectrum Nextben!

ZX Spectrum Next turbó
ZX Spectrum Next turbó

Az eredetileg is tervezett 7 MHz-es turbó mellé bejön a 14 és 28 MHz is.

ZX Spectrum Next turbó
ZX Spectrum Next turbó

Az eredeti Next tervben a standard 3,5 MHz mellett csak a 7 MHz-es turbót ígérték a projekt gazdái. A ZX Spectrum next kickstarter FAQ-ban is szerepel egy kérdés, ami firtatja, hogy miért nem csinálnak 14, 28 vagy 50 MHz-es turbót, a válasz pedig teljesen becsületes: azért, mert a Z80 ugyan bírná, de az ULA például soha nem volt felkészítve más tempóra, mint a standard 3,5 MHz, komoly utánhangolást és változtatásokat igényel egy többszörösen turbózott rendszer kialakítása, amit nem mernek ígérni, mert még nem jött össze, de nagy eséllyel meglesz majd.

ZX Spectrum Next stretch goals
ZX Spectrum Next stretch goals

Nosza, mivel a Stronger ZX Next stretch goal teljesült, így az SLX9 helyett SLX16 hasít a gépben, ami lényegesen erősebb, így még több teret ad a turbónak. Tegnap pedig Carlos Henrique Olifiers be is jelentette, hogy bizony meglett a 14 és 28 MHz-es turbó, kitesztelték, minden Next modellben, a legolcsóbban is elérhető lesz (nem kell hozzá a Raspberry Pi Zero mint turbó kártya, az egy külön futam lesz majd).

Sinclair ZX Spectrum 48K
Sinclair ZX Spectrum 48K

Persze nem minden játékhoz lesz érdemes ezeket bekapcsolni, hiszen az időzítések az eredeti Sinclair ZX Spectrum sebességéhez lettek kialakítva, egy nyolcszoros sebességgel rohangáló Miner Willie-vel nem sokáig jutunk. Azokban a 3D-s művekben viszont sokat segít, ahol az időzítő maga a hardver teljesítménye volt, ilyen pl. a Dark Side, a Castle Master, a Doom vagy a Wolfeinstein.
Az alábbi videón a Drillerrel, az Elite-tel, Thanatossal, Manic Minerrel és egyebekkel demózza a fejlesztő, hogy miként hat a turbó különböző sebességeknél. Sok esetben a 7 vagy 14 MHz még használható, de van, hogy csak az eredeti tempóban élhető a játék.

Legfőképp az új játékok és demók fogják majd erőteljesen megmutatni, hogy milyen is egy kigyúrt 8-bites. Én már nagyon várom.

 

Be the first to comment

Leave a Reply