IDG retro – az első CD-X magazin

CD-X 1 magazin
CD-X 1

Mit nem talál az ember a kidobandók között, ha költözik a cég! Emlékeztek még a nyomtatott PC-X magazin CD-alapú testvérlapjára? Akkoriban nem igazán volt még internet, így terjedt a “multimédia”.

CD-X 1 magazin
CD-X 1

Amúgy annak idején én is megvettem, csak már elhagytam valahol. Mindenki imádta a főcím animációt – már akinek kétszeres sebességű vagy jobb CD-ROM meghajtója volt (nekem pl. Panasonic-Matsushita vagy mi rémlik).

CD-X magazin animáció
CD-X magazin animáció DOS-Box-ban.

Az összes szoftver DOS alapú volt, találunk itt demo programozási segédletet, játékleírásokat, az akkor még igen népszerű Shareware világ gyöngyszemeit és sok más érdekeset. Én néhány ismerőst is 🙂

Döbbenet, hogy a készítők közül jó páran rémlenek, akikkel később együtt is dolgozhattam, Mr. Chaos, TrF, Giraffe, Shy. Ma már ők is “öregek”, ez van. Olyannyira, hogy páran most talán előássák a lemezt és megpróbálják Windows 7-8 alatt elindítani a cuccot, de az csak DOS-Box-ban fog rendesen menni (vagy hasonlóban).

CD-X credits
CD-X credits

A DOS-Box futtatás alapja, hogy csatolj fel egy üres mappát, mondjuk a C:\DOS-t, hogy tudjon hova dolgozni a CD-X keretprogram:

MOUNT C: C:\DOS

Ezután pedig ne szégyelld az optikai meghajtót (legyen az akármi, csak olvasson CD-t) is illeszteni. Tegyük fel, hogy a gépeden az DVD író jele D:, ekkor a parancs valahogy így kell fessen:

MOUNT D: D:\ -t cdrom

Asszem. Ha mégsem, akkor gépeld be, hogy mount intro aztán bogarássz.

2 Comments

Leave a Reply