Apple IIe – az Apple II végre Európában is színes lett

Apple IIe logo
Apple IIe logo

Nem most, úgy 1983 óta elérhető volt az Apple IIe, ami az Apple igen sikeres modelljének számított nemzetközileg is. Más országokban is forgalmazták, így az a modell, amit kipróbálhattunk nem csak NTSC, hanem PAL video monitoron is szép, stabil színes képet adott. A készülék alján lévő kapcsolóval lehetett a standard amerikai karakterkészletet nemzetközivé váltani, ennek megfelelően a billentyűzet német speciális karaktereket is felvonultat, egynémely kvázigrafikus jelek rovására.

Apple IIe német ékezetes billentyűzettel,
Apple IIe német ékezetes billentyűzettel

Régi masina létére majdnem tökéletesen működött a gép, amit Cselőtei Józsi hozott el bemutatni. Egy kis gondja volt, a forrasztás elengedtea video kimenetet, ezt Vas Józsi orvosolta kb. egy perc alatt. Köszi a józsiknak, hogy láthattam élőben ilyen masinát, no és azt, hogy a bemutatót jó képminőséggel nézhettem végig:)

Apple IIe forrasztás
Apple IIe forrasztás
Apple IIe javítás
Apple IIe javítás
Video kimenet forrasztás javítása.
Video kimenet forrasztás javítása

Be is indult a gép, de minduntalan szintaktikai hibát jelzett. Aztán beugrott, hogy talán nem szereti a kisbetűket a gép és tényleg. Innentől kicsit gyümölcsözőbb volt nyomkodni a gépet, jöhetett a játékok betöltése mobilról, majd laptopról az Apple II archívumból, merthogy a weboldalon nem csak a TAP állományok, hanem azok hangváltozata is megtalálható és azonnal ki is játszható.

Programbetöltés mobilról.
Programbetöltés mobilról. Márkája, operációs rendszere számomra ismeretlen 🙂
Ja, nagybetűsen már megy, jöhet a programbetöltés.
Ja, nagybetűsen már megy, jöhet a programbetöltés.
Apple II2 szintaxis problémák
Apple II2 szintaxis problémák

 

Apple IIe Frogger
Apple IIe Frogger
Apple IIe Pac-Man
Apple IIe Pac-Man
Apple IIe opened w Frogger_small
Régi az Apple IIe és a Frogger is, mégis mennek.

A Dig-Dug ma is sláger és ma sem túl könnyű, engem jól megettek a szörnyek, csak egy pályán jutottam át. (Vas Józsi profi benne.) Csupán 1 MHz-, az egyik legtyúxarosabb utasításkészletű 8 bites CPU-val, 64 KB RAM (ebből a játékok csak töredékét használták), 6-15 szín és legfeljebb 280×192 képpont, ma már vicces hang, és mégis, az Apple IIe jó példa arra, hogy nem a hardver teszi a jó játékélményt.

Apple IIe Dig-Dug
Apple IIe Dig-Dug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply