Eye of the Tiger mátrixnyomtatón – hogy készült?

Eye of the Tiger
Eye of the Tiger

Ki ne emlékezne a Rockyra és benne az Eye of th Tigerre? Lehet, hogy a mátrixnyomtatókra kevesebben, de modern korunkban a kettőnek nagyban van köze egymáshoz.

Magyarországon 1978-ban láthattuk először Rocky, a feltörekvő ifjú boxoló történetét, és annak is jó zenéje volt (Rocky Theme Song • Gonna Fly Now • Bill Conti). Az 1982-ben debütlt Rocky III, melynek betétdala, az Eye of the Tiger még emlékezetesebb és lendületesebb, feszültebb lett. A számot nem könnyű előadni (pláne elénekelni), de MIDIDesasternek sikerült mátrixnyomtatóra hangszerelnie. Le a kalappal és kattintsatok e nevére, mert van még pár szám a gyűjteményében.

“Eye of the tiger” on dot matrix printer from MIDIDesaster on Vimeo.

Persze az eredeti előadás, a Survivor prodikciója talán egy árnyalattal gazdagabb, de jó hallani ilyen őrültségeket néha. 🙂 Emlékeztetőül az eredeti dal:

Persze a legérdekesebb az, hogy miként siekrült ezt a bravúrt kivitelezni. MIDIDesaster elmeséli ezt az alább is megtekinthető magyarázó videóban és a videó leírásában is, angolul. Röviden összegezve régi 24-tűs mátrixnyomtatóját MIDI-lejátszóvá alakította a szaki, mely egyszerre legfeljebb 21 hangot képes megszólaltatni, 16 csatornás bemenettel dogozik, ennyi egyedi hang (hangmagasság és hangerő) adható meg. Egy Atmega8 és egy FPGA (Spartan-3E Starter Kit) a vezérlőelektronika, előbbi a MIDI üzeneteket fogadja, utóbbi pedig vezérli a nyomtató vezérlőmotorját és a nyomtatófejet (impulzusszélesség-modulációval egyenként ütemezve hangicsáltatja a fejbe épített nyomtatótűket). Az elektronikán szerepel egy MIDI DIN csatlakozó is, ahhoz pedig egy USB-MIDI konverter csatlakozik, így szoványos klaviatúráról is meg lehet szólaltatni a nyomtatót.

Benny Hill theme & how it’s done from MIDIDesaster on Vimeo.

 

Be the first to comment

Leave a Reply