Áttértem Linuxra. Van Steam, viszlát, Windows 10!

Tudom én, hogy jó a Windows 10, modern, friss, trallala. De hát mit tegyek, ha az én laptopomon esetlegesen, vagy rosszul működik? Gondoltam leírom mások okulására, hogy mik fárasztottak ki végképp és hogy mi a Steam for Linux telepítésének ajánlott módja.


Régóta használok Windowst, nem a 95-ös, nem a 3.1-es, hanem a 3.0-ás verzió óta, amikor vektorgrafikus fontokat (jellemzően TTF) még egyáltalán nem ismert a rendszer, a CorelDRAW 2.0 saját formátummal állította elő azokat.

CorelDraw SVG logo

CorelDraw

Szépen ment a gép, egy 33 MHz-es Intel 80386-on, 4 MB RAM-mal, egy cseppet sem szemkímélő, de legalább színes VGA monitoron, a kiváló gyorsnyomdában, ahol ketten nyűttük naphosszat.

Windows 3.0 asztal

Windows 3.0 asztal

Azóta sok OS verzióváltást túléltem, mindig volt valami újdonság, valami jobb, de újabb problémák is folyamatosan születtek. Kibírtam a WIndows 95 és 98 korlátozott stabilitását, amin a Windows XP egy nagyságrendet javított, jó volt a WIndows 7 is nagyon. Ahol lehetett kikerültem a Vistát és egy ideig a WIndows 10-et is, de egy új laptoppal becsullankodott az életembe. Nem bántam, mert haladni kell a korral, meg láttam nagyon ócska gépeken is teljesen elfogadhatóan futni, szóval akartam az újat, a jobbat. Belebuktam.

A három Amigo: Lenovo, GData, Microsoft

A laptop egy Lenovo E440. Igen, erről is mindenki dicshimnuszokat zeng, az előző tulaj is. Tisztán, leradírozva vettem át, szépen belaktam, hagytam szépen települni a frissítéseket. Minden szépen ment, annak ellenére, hogy nem SSD-n futott a gép, aztán egyszer csak elkezdődött a rémálom.

A Hearthstone volt az első, ami elviselhetetlen lassan kezdett menni. Kivárhatatlan volt a meccs indulása, de soksszor még az is, hogy válaszoljon a program az egérmozdulatokra. Egy idő után a Wi-Fi-re gyanakodtam, kipróbáltam vezetékes kapcsolattal és lám, tényleg itt lehetett a kutya elásva. Driver frissítés, és egy ideig OK volt, de csak egy ideig.

Hearthstone meccs

Hearthstone meccs

Aztán a böngésző jött. A Chrome és a Firefox egyaránt elviselhetetlennek bizonyult. Gépeléskor összekeveredtek a betűk, vagy húsz másodpercet kellett arra várni, hogy egyáltalán megjelenjen a begépelt betű. Nem segített a váltás sem 64-bites böngészőkre, a kibírhatatlan belassulás rendszertelenül, de gyakran jelentkezett. Aztán sokszor vártam a zöld csíkra az Intézőben, meg párszáz bájtos fájlok másolására, holott a Wi-Fi-n is simán lehetett tolni azelőtt 14 MB/s-ot.

Valakit hibáztatni kell, úgyhogy megnéztem a GData vírusírtót, amit minden gépen használok. Hát, egy alapos termék, két motorral, szóval biztos, hogy lassít a rendszeren, de ezt túlzásnak éreztem, hogy ezt tegye. Megpróbáltam kikapcsolni kényes műveletek idejére, nem igazán segített. Nem tudtam ráfogni a dolgot.

A problémák általában pár újraindításonként vagy alvó állapot után jelentkeztek. Mikor egy alkalommal 20 percig tartott belépni a GMail-be és írni egy kétmondatos levelet, megszületett a döntés. Elmehet felőlem kapálni a WIndows 10 (ezen a gépen legalábbis bizonyosan), én Linuxozni fogok. Nem vagyok guru, de használtam már jó pár desktop Linux disztrót, menni fog.

Steam for Linux: Nem vénnek való vidék

Sikerült, de a siker nem egészen felhőtlen. Hátha valakinek jólesik, hát leírom, mi mindenbe lehet belebukni áttéréskor.

 • Készítettem a LiLi (https://www.linuxliveusb.com/), azaz a Linux Live USB Creator segítségével egy kézzel letöltött Ubuntu 16.04 LTS image-ből egy rendszerindító Ubuntu Live USB meghajtót. Eddig nincs gond, bár a LiLi kissé elhagyottnak tűnik, de manuálisan letöltött képállományok felírására még mindig jó. Ha mégsem, akkor ajánlom a UNetbootint (https://unetbootin.github.io/), örömésbódossá’.
 • Felinstalláltam. A default tervet választottam, vagyis azt, hogy a Windows partíciók átméretezéséval, automatikusan készít elég helyet magának a Linux és egy boot menüből lesz választható, hogy melyik OS induljon majd el.
 • A gépen nyilván nem sima BIOS, hanem UEFI van, abban pedig Secure Boot, ami alapból megköveteli az aláírt bootloadert. Mivel az Ubuntuban van ilyen, ezért nem is kapcsoltam ki a Secure Boot funkciót. A telepítő megbirkózott a dologgal, a BIOS pedig elfogadta a loadert. Ugyanakkor valami elkavarodott, mert az Ubuntu boot menüből nem sikerült többé elindítani a Windowst. Szerencsére az UEFI maga végignézi a merevlemezeket indításkor és ha F12 billentyűvel startolsz, akkor mindent mutat a listában, amire csak rá lehet indítani. Innen kiválasztva a Windows is beröffen, szóval némi kényelmetlenséggel, de áll a kétrendszeres gép. Egy kisebb cucc, hogy a két OS totál másként kezeli az időt és ezért két órával korábban van Linux alatt, mint Windowsban (vagy fordítva?). Ezzel majd kezdek valamit, mert az online automata időbeállítás sem segít.
 • Akartam Steamet, a pár száz játékomból néhány tucat Linux alatt is fut, hála a modern fejlesztőeszközöknek. Csakhogy két buktába is belerohantam.
  • Az Ubuntu 64 bites, míg a Steam egyelőre csak 32. Nem fog működni, érdemes az AskUbuntun leírtakat követni. A lényeg, hogy a Multiverse repository (szoftverraktár) engedélyezve kell legyen, majd le kell töltetni a 32-bites alrendszert is, frissíteni miundent és aztán jöhet a Steam install. Ügyelni kell arra, hogy ha a párhuzamosan más rendszerbizergáló alkalmazások is futnak, akkor a művelet nem fog sikerülni, szóval reboot után:
   • Indítsd a parancssort.
   • Add ki a sudo apt-get –add-architecture i386 parancsot (minden sudo-s parancs kérni fogja a jelszavadat is, add meg).
   • Add ki a sudo apt-get update parancsot.
   • Add ki a sudo apt-get install steam parancsot.
   • Ha panaszkodna a törött dpkg-ra a rendszer, akkor gyógyítsd meg egy sudo dpkg –configure -a paranccsal (eltarthat egy pár percig), és próbáld újra az előző, steam-es parancsot.
   • Ha minden rendben lefutott, akkor van Steam-ed, indítható a menüből, frissül, megy. Loggolj be, játssz szépen.
  • Azt ajánlották egy szakértői oldalon, hogy ne az open source nVidia drivert használjam, hanem a gyártó által kiadottat. Eleve úgy telepítettem a Linuxot, hogy 3rd-party kódokat is engedélyeztem, így ez nem volt gond. A tesztelt driverrel nem is volt probléma, de valami mást elrontottam a Steam telepítésnél és tévesen a driverre gyanakodtam. Bekapcsoltam a nem teszteltet, ezután már egy képernyőt sem látott a rendszer, újratelepítés lett a vége. Másodjára már maradtam a default open source nVidia drivernél és lám, lám megy mint állat.
Steam on Linux x64

Steam on Linux x64

Nem mondom, hogy ha a fentieket követed, akkor nálad is kétséget kizáróan indul a Steam, de az biztos, hogy a 32-bites alrendszer nélkül nem fog menni. Sajnos sok egyéb buktató jöhet még, sok sikert a hibakereséshez!

Kétszer gyorsabb a Linux, mint a WIndows

Tudom, hogy lesznek még gondjaim a Linux használata során, de most egyelőre boldog vagyok. A rendszerem nem szarakodással tölti az időt és azzal, hogy az NSA vagy Putyin vagy mittudoménki a merevlemezen böngészhessen, hanem velem foglalkozik. Bizony. Az történik, amit szeretnék és bár nincs SSD-m szépen pörög minden.

Megy a Steam, minden játékkal, ami kompatibilis. Kipróbáltam az Another Worldot és egy ártatlan ZX-Spectrum-hangulatú logikai játékot, meg erősebbeket is, nincs gond.

Spectrubes

Spectrubes

Steam - Crusaider Kings ii

Steam – Crusaider Kings ii

Brutal Legend

Brutal Legend

Érdekes, hogy így is lehet. Tudom, hogy a legtöbb játék nem fog itt futni és nem minden alkalmazás olyan szépen kiforrott, mint a legkedveltebbek Windows alatt. Tudom, nincs rezidens és mindent kétszer átrágó vírusirtó, ugyanakkor pusztán a Linux nem ad védettséget, ezen még dolgozni kell, de az érzés, hogy nem zöld csíkokra és zakatolásra várok, hanem tehetem a dolgomat, na, ez fenséges. Ajánlom mindenkinek.

Ja igen, szeretettel várom a fikázós hozzászólásokat, mert nyilván nem létezhet olyan gond, amibe te ne futottál volna bele, és ha másnál az ajánlott megoldás nem működik, akkor az valamit rosszul csinált, hülye. 🙂 És nem, nem divatból utálom a rendszert, fél éve nyűglődöm vele, meglehet, hogy egy kisebb hardver hiba segít rá a háttérből, ami Linux alatt pont nem jön elő, de ezt a hibát a szerviznek nem tudnám reprodukálni, szóval hagyom így. Ettől függetlenül nem állítom, hogy a Win10 vagy pláne a Lenovo “rossz” lenne, csak most nekem nem jöttekbe együtt, majd máskor, más elrendezésben kapnak még tőlem is esélyt. Piece. Or pieces.